Viikkokatsaus viikko 17

Ajattelin, että kehittymiselleni olisi hyvä jos kävisin näin julkisesti läpi viikon huonoimman ja parhaan kaupan. Erityisesti huonoinpien kauppojen julkinen häpeäpaalu voisi parantaa fokusta tulevilla viikoilla. "You have to be accountable for someone".

Viikolla 16 kävin kauppaa kolmena päivänä. Kahtena muuna päivänä en löytänyt minulle sopivaa tilannetta (setup englanniksi) treidattavaksi. Yhteensä tein koko viikkona vain seitsemän kauppaa, joka on hyvin pieni määrä normaaliin verrattuna.

Viikko tulos oli 65$ tappiollinen kun mukaan lasketaan välityspalkkiot, joka oli erityisen harmillinen koska tämä veti koko kuukauden myöskin lievästi tappiolliseksi. Tosin jos ei ota huomioon välityspalkkioita niin koko kuukausi on 237$ voiton puolella. Tämä on yli 7% kuukausituotto. Paremman jenkkiläisen välittäjän avulla tästä jäisi jo viivan allekin enemmän. Myöskin isompien panosten käyttäminen parantaisi tilannetta mutta "you have learn first walk before you can run".

Alkukuukausina olen treidannut hyvin aktiivisesti, jopa 20 kauppaa päivässä. Tämä luonnollisesti lisää kaupankäynti kustannuksia. Lisäksi voitot per kauppa olivat pienempiä kun treidasin marginaalisia tilanteita. Viimeiset pari viikkoa olen pyrkinyt aktiivisesti vähentämään kaupankäyntiäni ja keskittymään vain parhaisiin setuppeihin (tilanne osakkeen hinnan ja voluumin käyttäytymisessä).

Tämä onkin mielestäni toiminut hyvin. Valitettavasti teen paljon virheitä vielä ja ne vetävät tuloksen hyvin usein tappiolliseksi.

Lähdetäänpä siis liikenteeseen edellisviikon kehityskohteista ja arvioidaan miten pärjäsin.
Edellisviikkoon lähdin seuraavilla kehityskohteilla.

  • Epäonnistuneiden kauppojen kohdalla isommat häviöt (stop loss)
  • Pörssin avauksessa vastustuskohtien (resistance levels) lyhyeksimyynti paremmalla itseluottamuksella
  • Hintapiikki ennen lyhyeksimyyntiä
  • Voitollisten kauppojen ajallinen pidentäminen (let the wins run)

Ensimmäinen kohta saattaa tuntua asiaan ensimmäisen kerran törmäävällä hieman oudolta. Miksi ihmeessä kukaan haluaisi isompia tappioita. Kyseessä on siis "stop loss" eli mikäli kauppa ei toimi niin se päätetään tiettyyn kipurajaan. Monesti käytetään esimerksi prosenttimääräistä osuutta sijoitettavasta pääomasta. Esimerkiksi 2% pääomasta joka 3300$ pääomalla tekisi 66$.

Yksi isommista ongelmistani on ollut hätäinen poistuminen kaupasta. Jos kauppa kääntyy voitolliseksi olen välittömästi poistunut kaupasta ja ottanut hyvin pienen voiton. Samoin myös tappiot ovat olleet pieniä. Tämä lähestymistapa ei toimi koska välityspalkkiot, vaikka ovatkin pienet, syövät tulosta liiaksi. Kauppahistoriastani löytyy tällekin kuulle 10:nen alle 10 sentin voittoa (per osake). Hyvin monesti varsinainen liike tapahtui kaupasta poistumisen jälkeen ja menetin 30-90 senttiä potentiaalista tuottoa (per osake).

Viime viikolla onnistuin kaikissa neljässä kohdassa mielestäni hyvin. Ironisesti tosin kaksi ensimmäistä kohtaa aiheuttivat suurimmat tappiot minulle. Uskoisin tämän kuitenkin olevan minulle hyväksi pidemmällä aikavälillä. Olin loppuviikosta jo paljon rauhallisempi ja kärsivällisempi kun kauppa oli käynnissä (open position in a trade).

Hintapiikki ennen lyhyeksi myyntiä toimi pääsääntöisesti paitsi yhtenä päivänä jolloin rikoin tätä sääntöä ja se aiheutti minulle kaksi suhteellisen pahaa tappiota.

Aloitetaanpa siis viime viikon huonoimmalla kaupalla. Pitää tosin huomauttaa, että tässä kohtaa en välttämättä tarkoita rahallisesti huonointa kauppaa vaan kauppaa joka oli hyvin huonosti totetutettu.

Viikon huonoin kauppa

.
MDGS 24.4.2020 Float: 2.3M
MDGS lähti tippumaan välittömästi avauksesta (9:30) ja odotin sopivaa hintapiikkiä päästäkseni mukaan. Hintapiikki tulikin ja myin lyhyeksi (eli shorttasin) 2.27$ hintaan. Tämän jälkeen hinta tippui nopeasti 2.08 jossa yritinkin poistua kaupasta (cover). Valitettavasti TradeZero ei saanut kauppaa toteutumaan. Tämä olisi tuonut minulle n. 20c per osake voittoa.
Asiasta tietämättömille selvennyksenä, että lyhyeksi myynti tarkoittaa osakkeiden myyntiä ensin ja sitten takaisin ostoa halvemmalla hinnalla. Teen näistä ja muihin nopeaan kaupankäynnin teknisiin asioihin oman blogipostauksen jossain vaiheessa.

Kun kauppa ei toteutunut päätin odottaa 2$ tason murtumista. Hirveäksi tämän kaupan tekee se etten poistunut siitä vaikka kaikki merkit olivat olemassa että hinta tulee nousemaan. Ensimmäinen "higher low" eli hintakäyrän alakohta, joka on korkeampi kuin aiempi alakohta on hyvin positiivinen (bullish) merkki ja tämän lisäksi hinta ponnisti psykologisesti tärkeästä 2$ tasosta. Kaikki merkit olivat olemassa siihen että tämä menee ylös. Samoin myös hintakäyttäytyminen ennen 2$ tasoa oli hyvin epäilttävää. Yleensä tällaiset osakkeet tekevät nopeita liikkeitä. Nyt liike oli hyvin hallittua alaspäin ja kaupankäynnin voluumi oli pientä. Selvää oli että Market Makerit (MMs eli isot pelurit) hakevat jossain vaiheessa voluumin korkeammilta hintatasoilta. Kirjoittelen tästä käsitteestä myöhemmin oman blogipostauksen.

Hyvää tässä oli että en jäänyt murehtimaan huonoa kauppaa vaan tein vielä toisen kaupan samalla osakkeella jolla kuittasin tästä kaupasta aiheutuneet tappiot.

Viikon paras kauppa

SFET 20.4.2020 Float: 3.2M
Viikon paras kauppa on oikeastaan kahden kaupan kokonaisuus SFET osakkeella.
Ensimmäisen kaupan lyhyeksi myynti oli hyvä hintapiikki vaikkei se tästä kuvasta oikein hyvin näy. Muistaakseni toteutuneiden kauppojen listauksessa näkyi selvästi piiloitettu myyjä. Suomennokset näistä aiheista ovat aivan hirveitä. Sama englanniksi jos ette tuosta ymmärtäneet mitään: "There was a clear hidden seller in the tape at the short level". Erinomainen cover lähes pohjilla.

Toinen kauppa samalla osakkeella oli myös erinomainen. Voluumin pienentyminen antoi luottamusta pitää osake vaikka se kävikin entryn yläpuolella. Viikkotavoiteen asettaminen auttoi tässä myös. Aeimmin olisin ehkä poistunut kaupasta tuohon piikkiin. Cover liian aikaisin, mutta perheen menot pakottivat lopettamaan ennen aikaisesti. Osake hiipui edelleen 1.60$ tasolle joten ehkäpä olisi ollut syytä pitää kauemmin.

Kaiken kaikkiaan olen hyvin tyytyväinen viikkoon. Markkinat olivat hieman hiljaisemmat kuin edeltävällä viikolla. Sain oppitunteja häviöiden muodoissa ja lisäsin muutaman säännön kaupankäyntiini. Tein kaaviot omista setupeista, joihin on helppo lisätä sääntöjä. Edistystä tapahtui myös henkisellä puolella. Havaitisn virheeni nopeammin ja onnistuin välttämään muutamia pahoja tilanteita.

Seuraavan viikon tavoitteet ovat
  • Virheiden karsinta edellen.
  • Osakkeen aiemman hintakehityksen parempi huomiointi pörssin avauksessa.
  • Parabolic short setup:n testaus mikäli sopiva tilanne tulee (vain klo. 8AM jälkeen).
  • Isommat stop lossit, mutta pitää olla tietoinen hinnan muutoksista ja poistua aiemmin mikäli se on perusteltua.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miten huijata kaikkia jatkuvasti eli WW 11.4.2023?

Treidauksen neljäs vuosi alkaa

Joulun alusviikon tulokset