Aloittelijan tunnelinäkö


Harrastuksessani Krav Magassa on periaate että vastustajia on aina useita. Treeneissä harjoitellaan tilanteita joissa on useita vastustajia ja pyritään koko ajan olemaan tietoisia ympäristöstä myös taistelutilanteessa.

Stressitilanteessa ihmisen näköalue kaventuu vastustajaan ja analyyttinen ajattelu väistyy primitiivisempien reaktoiden tieltä. Harjoittelemalla tätä reaktiota voidaan pienentää.

Kun aloitin treidaamisen koin tämän saman ilmiön kauppoja tehdessä. Toki silloin en vielä oikein ymmärtänyt sitä vaan pidin sitä luonnollisena. Ensimmäiset kaupat olivat todella stressaavia. Havahduin kesken kaupan siihen että en oikeastaan seurannut mitä osakekurssi ja voluumi teki vaan tuijotin ilman ajatuksia osakekurssia ja toivoin. Kutsun ilmiötä treidaajan tunnelinäöksi.

Huomattuani tämän ilmiön aloin aktiivisesti herättelemään itseäni kesken kaupan siirtämällä fokuksen markkinatapahtumiin. Harjoituksen myötä tulin paremmaksi tässä ja tällä hetkellä se tulee aika automaattisesti.

Tämän hetken kehitys on laajentaa edelleen näkökenttää. Havaitsen hyvin mitä osake on tekemässä, mutta ennakointikykyni on vielä rajoittunut vain lähitulevaisuuteen. Pitäisi koko ajan pitää mielessä isompi kuva. Esimerkkinä voisi olla CLSK 5.5.2020.

Tässä tappiollisessa kaupassa myin lyhyeksi nuosevaan kurssiin. Miksi ihmeessä näin idioottimaisen kaupan sitten voi tehdä?

Yksi setupeistani on shortata (=myydä lyhyeksi) hintapiikkejä pörssin avauksen jälkeen. Tässä kyseisessä tapauksessa hintapiikkejä oli useita mutta vain yksi täytti kriteerit. Valitettavasti välittäjäni ei onnistunut toteuttamaan toimeksiantoa, joten en saanut kauppaa sisään. Tämän jälkeen etsin hyvin keskittyneesti seuraavaa tilaisuutta. Ajatukseni olivat niin fokusoituneet ajatukseen hintapiikin shorttaamiseen että en huomannut nousun alkaneen. Jälkeenpäin on helppo sanoa, että olipa tyhmä kauppa. Virhe ei ollut tekninen vaan henkinen. Minulla oli treidaajan tunnelinäkö päällä enkä huomioinut muita asioita kuin sen hetkistä aiettani shortata hintapiikki.

Aina pitäisi nähdä kokonaisuus eikä olla kiinnittynyt vain yhteen ajatukseen.
Krav Magan periatteiden mukaan vastustajia on aina useita.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miten huijata kaikkia jatkuvasti eli WW 11.4.2023?

Treidauksen neljäs vuosi alkaa

Joulun alusviikon tulokset