Viikon 3 treidaukset: Lunta tupaan

Leuka rintaan ja kohti uusia pettymyksiä oli kuluneen viikon teema. USA:n talouden piristämiseksi tarkoitetut shekit ovat jaossa ja se tarkoittaa paljon uutta rahaa osakemarkkinoille. Jokainen USA:n kansalainen saa 600$ rahaa suoraan käteen. Lapsista saa myös 600$ lisää joten esim. nelihenkinen perhe voi saada jopa 2400$ puhdasta rahaa käteen. Siinä mallia Sanna Marinille elvytyksestä. Ei hassata rahoja postilaatikkoyrityksille vaan annetaan rahat suoraan ihmisille, jotka puolestaan ostavat yritysten tuotteita. Näin toimii markkinatalousmaa.

Markkoinoilla oli siis paljon uusia pelaajia ja siten short treidaus vaikeni huomattavasti. Kurssinousuja jahdattiin ja nähtiin huomattavasti enemmän ei niin loogisia kurssinousuja.

Kuluneella viikolla tein 10 kauppaa, joista voitollisia vain neljä kappaletta. Joten viikkoa ei voi todellakaan sanoa onnistuneeksi. Tappiota kertyi 149.85$ ja siten koko kuukausi toistaiseksi hieman alle sata dollaria tappiolle.

Tilanne harmitti sen verran pahasti että päätin analysoida kaikki kuluneen kuukauden kaupat, jotta löytäisin pahimmat vuotokohdat omassa treidaustyylissäni.

Useita tappiota syntyi alla olevan kuvan tapaisesta tilanteesta, joka on viime torstain QTT kauppa.

Shorttasin kuvan tilanteessa 11:42 kohdalla olevaan voluumipiikkiin ja premarket high vastustustasoon hintaan 3.98.

Stopout oli 4.20 joka toteutui. Liian monta kertaa olen pitänyt shorttia seuraavaan vastustus tasoon asti ja ottanut huomattavia tappiota joten tällä kertaa en sitä tehnyt.

Tutkittuani tilannetta useiden esimerkkien avulla päädyin ajatukseen että tämä on shortti ansa. Miksi ja miten tämä short ansa toimii?

Market maker tietää että PMH ja 4$ psykologinen taso on shorttaajille perustelu paikka myydä lyhyeksi. Tämä näkyy voluumipiikkinä. Toki varmasti mukana on aiemman tason shorttien stopoutteja sekä hätäisimpiä long pelaajia.

Suurin osa long pelaajista ei ole vielä mukana pelissä. He odottavat varsinaista riittävän isoa breakouttia ja paluuta 4$ tasolle joka on nyt muuttunut tukitasoksi. Tämä on perinteinen long setupin osto signaali ja osakekurssi ottaakin hyvän nousun tältä tasolta.

Mikä tässä nyt sitten on ansa ja miksi kurssinousu tapahtui?

Kurssi ei kohonnut kovin paljoa yli 4$ tason joten suurin osa shorteista ei todennäköisesti vielä poistu kaupasta. Osake on 4.20$ tasosta putoamassa ja jopa haastamassa 4$ tuki tasoa. Shorteilla ei ole mitään tarvetta poistua kaupasta (vaikka olisit kaupassa 3.98 hintaan kuten minä). Neljän dollarin tukitason hetkellinen murtuminen saa vielä lisää shortteja mukaan peliin.

Ansa laukeaa kun market maker nostaa kurssin ylös. Shortit joutuvat coveramaan ja nostavat omilla takaisin ostoillaan kurssin ylemmäs. 

Toinen versio samasta ansasta on hieman erilainen. Kyseessä keskiviikon CLBS kauppa.

Kuten taas huomaatte hinta käy taas hetkeksi yli premarket high tason, voluumi kasvaa ja shortit myyvät lyhyeksi (n. klo. 10:03).

Jälleen hinta käy hetken alla 4.24$ tukitason houkutellen vielä lisää shortteja mukaan. Tukitaso murtui joten osake on selkeästi menossa alaspäin. Joten miksi ei shortata? (kutsutaan jahtaamiseksi/chasing eli hinta menossa johonkin suuntaan ja treidaaja myöhässä yrittää päästä junaan mukaan)

Tämän jälkeen market maker nostaa kurssin yli 4.50$ premarket high tason (joka on myös psykologinen puolen dollarin taso). 

Miten tämä eroaa aikaisemmasta tilanteesta? 

Tässä tapauksessa market maker nostaa kurssin 4.90$. Shorttien uhkana on 5$ tason murtuminen ja isot tappiot joten suurin osa poistuu kaupasta. Long pelaajat näkevät tässä premarket high tason murtumisen ja ostavat itsensä mukaan. 

Market maker myy osakkeensa shorteille ja long pelaajille. Kurssi kääntyy laskuun.

Sama ansa mutta market makerillä eri tavoite. Toisessa tavoite on nostaa kurssi ylemmäs ja toisessa myydä omat osakkeet Short ja Long pelaajille. Hienoinen ero hintatasoissa sekä voluumin määrässä näyttäisivät olevan määrääviä tekijöitä. Voluumi premarket tason ylityksessä ensimmäisessä tapauksessa ei sisältänyt hintapiikkiä koska shortit eivät coveraneet. Toisessa tapauksessa sisälsi ison voluumipiikin kun shortit poistuivat ja kurssi kääntyi laskuun.

Molempiin ansoihin astuin ihan huolella kun en ollut asiaa aiemmin tiedostanut.

Täytyy kyllä sanoa tämän treidauksen olevan todella mielenkiintoista. Aina kun oppii jotain uutta ja kuvittelee vihdoin omaavansa riittävästi tietoa voitolliseen kauppaan niin markkinoilta tulee vastapalloon huolella. Tilanteet pitää kuitenkin analysoida ja käyttää kasvuna uuteen ymmärrykseen.

Viikolla käytin myös aikaa tutkiakseni hintakäyttäytymistä viime vuoden videotallenteista. Yritin löytää hintakäyttäytymisestä eroja yllä olevien ansojen eroihin tuloksetta. Täytyy kyllä tunnustaa että olen kehittynyt paljon jopa viime vuoden toukokuusta kun tekee oikein pahaa katsoa minkälaisia kauppoja olen ottanut aiemmin.

Tämän lisäksi perjantaina opettelin perusteet Tradestationin Easy Script kielestä ja tein muutamat omat indikaattorit tukemaan yllä olevan tilanteen erotusta. Indikaattori toimii halutun kaltaisesti mutta en oikein näe että siitä olisi apua yllä olevan tilanteen tunnistamiseksi etukäteen. Jälkikäteen kyllä pystyy sanomaan että selkeästi tilanne oli päällä. 

Kirjoitus oli tällä kertaa hieman pidempi mutta hienoa jos jaksoit lukea tänne asti.



Kommentit

  1. Chattailin treidaushuoneen kokeneen treidaajan kanssa hänen mielipidettään tämän postauksen analyysistä. CLBS tapaus oli hänen mielestään juurikin noin.

    QTT puolestaan oli hänen mielestään virheellinen analyysi. Syy oli se että kyseisen osakkeen marketcap oli 165M eli kyseessä ei ollut small cap osake. Nämä osakkeet käyttäytyvät eri tavoin kuin small cap osakkeet ja vaikka teoriassa tuo analyysi voisi mennä noin niin käytännössä kyseessä oli vain orgaaninen osakkeen kurssikehitys ilman suurempia market maker osallisuutta.

    Osakkeiden perustiedot pitää ottaa tarkempaan analyysiin.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miten huijata kaikkia jatkuvasti eli WW 11.4.2023?

Treidauksen neljäs vuosi alkaa

Joulun alusviikon tulokset