Kiinalainen kusetus eli ZJYL 18.12.2023

 Jin Medical International Ltd. (ZJYL)

Kyseisen päivän ansapeli oli kiinalainen kusetus. Treidaushuoneessa ei monikaan tätä osaketta pelannut, koska sen vaihto ei ollut kovinkaan iso, sekä kiinalaiset osakkeet ovat tunnettuja täysin irrationaalisista liikkeistä. Niissä ei treidaajalle yleensä käy hyvin. Meidän huoneessa yksi treidaaja hävisi tällä osakkeella 300k$. Ilmeisesti ei kuitenkaan koko pelikassaansa, mutta varmasti kirpaisee.

ZJYL on kiinalainen terveysteknologiaan keskittyvä yritys. Yrityksen tietoja ei tarvitse raapaista todellakaan syvältä havaitakseen, että kaikki ei liene ihan normaalia liiketoimintaa.



Yhtiö uutisoi 13.12.203 
Joten meillä on tässä yhtiö, joka toimii Cayman saarilla, toimittaa kiinalaisia liikuteltavia nano-thermal kylpyjä Shanghain alueelle. Jos vielä käytte katsomassa yhtiön kotisivuja, niin huomaatte varmasti mikä on heille tärkeää sloganista "We Produce Not Only Products But Also Care" huolimatta. No saatte varmaan kuvan "varmasta" sijoituskohteesta.

Katsotaanpa siis mitä tapahtui ja miksi. Ennen tuota maanantaipäivää osakkeen päiväkurssi ei ollut mitenkään poikkeava. Näyttää periaatteessa epäonnistuneelta breakout peliltä.

ZJYL:n päiväkartta 15.12. asti

Viiden minuutin kartalta tilanne näytti tältä.

ZJYL 5m osakekartta

Periatteessa peli oli pelattu hyvälle short pelille kun tuo pusku syvästä tukitasolta tapahtui ja tältä pelin haluttiinkin näyttävän. Shortti tuon puskun huipulla toimikin aivan erinomaisesti!

ZJYL 18.12.
Nyt täytyy muistaa, että tämä osake päiväkartassa oli pitkään 7-12$ tasolla, joten shortti oli varmasti houkutteleva monelle aloittajalle, joilla ei vielä ole karvasta kokemusta näistä kiinalaisista.

Kun pohja saavutettiin alkoi "Squeeze from Hell". 

Squeeze!!!

Huiput olivat hieman vajaa 510$. Jos esimerkiksi shorttasit 100 osaketta olit alhaalla 2000$ voitolla ja squeezin huipulla 48000$ tappiolla!

Jotkut teistä sitten saattavat kysellä, että miksei sitten vain myynyt osakkeita tuolla alhaalla tai matkalla ylös? Kuka nyt pitäisi osakkeita kun on järkyttävästi tappiolla? Pitäähän stop loss aina olla asetettu.

Vastaus tuohon kysymykseen on tietysti se, ettei ollut ketään joka olisi ostanut. Matkalla alas näette voluumin kasvavan. Nämä ostot ovat shorttaajien lyhyeksimyyntejä, joiden toisena osapuolena on kiinalainen kusettaja. Kun osakekurssi lähtee näin kovaan laskuun, niin kaupan käynti keskeytetään tietyn suuruisen pudotuksen jälkeen. Tässä pudotuksessa todennäköisesti osake oli joitakin sekunteja kaupankäynnin kohteena, ja tämän jälkeen uudestaan keskeytettynä (Trading circuit breakers).

Kun osake putoaa nopeasti niin myyntitarjoukset (offers) jäävät jälkeen ja jos jotain myyntitarjouksia tulee niin kiinalainen pitää huolen siitä, että hän ostaa kaikki saatavilla olevat osakkeet (eli myyntitarjouksia ei ole). Miksei ostaisi kun tarkoitus on nostaa osake 500$:iin?

Bids and offers example

Jos mahdollinen lyhyeksimyyjä haluaisi ostaa osakkeet takaisin pitäisi löytyä tarjous (offer) eli vastapuoli kaupalle.

Kun squeeze alkaa niin siinä kiinalainen ostaa kaikki osakkeet mitä tarjolla on saatavilla. Tätä auttaa myös se, että rigger (kiinalainen huijari) on lukinnut vapaana olevat osakkeet (float locking: mitenköhän tämänkin suomentaisi). Tällöin kaupankäyntiin vapaana olevia osakkeita on hyvin rajallinen määrä. Tällöin hyvin pienikin määrä ostoja tai myyntejä aiheuttaa rajuja liikkeitä kurssiin.

Kaikesta tästä johtuen rigger voi periaatteessa nostaa osakkeen mihin hintatasoon haluaa. Tämän on mahdollista, koska osakkeen kaupankäynti on vähäistä ja ulkopuolisia omistajia on vähän. Myyntipainetta tällaisille squeeze liikkeille normaalisti tulee muilta osakkeen omistajilta. Jos osakkeen float on isompi, niin sillä on myöskin paljon osakkeen omistajia. Näin ollen normaalisti squeeze ei voi jatkua kovin ylös, koska riggerin omien tappioiden riski kasvaa. Rigger joutuu ostamaan squeezin aikana osakkeita ja näin ollen hänen keskihintansa kasvaa.

Joten summatakseni pelin: Shorttaajat eivät pystyneet ostamaan osakkeitaan missään vaiheessa takaisin koska riggeri varmisti, että kaupalle ei ollut vastapuolta.

Tarinan opetus lienee kaikille selvä. Älä koske kiinalaisiin osakkeisiin varsinkaan jos niiden kaupankäynti on vähäistä.













Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miten huijata kaikkia jatkuvasti eli WW 11.4.2023?

Treidauksen neljäs vuosi alkaa

Joulun alusviikon tulokset