Viikon 50 treidaukset: Ennätystappiot!

 Itsepäisyys kostautuu

Sain maanantaina hankittua itselleni yhdellä kaupalla ennätystappiot. Osake OBLN 7.12.2020.
Laitan tähän postaukseen kurssianalyysin ja käyn myöskin läpi ne psygologiset virheet jotka tein treidausvirheiden lisäksi.

OBLN:n kurssikehitys oli hyvin tavanomainen. Ennakkomarkkinoinnissa nostettu potentiaaliseksi treidauskohteeksi.

Ennen kaupankäyntiä olin kirjoittanut seuraavat perustiedot osakkeesta.

  • Float 6M, Health/medical
  • No income, needs money, prior spikes, bad daily stock chart
  • Plan: Short around 2$ rehit 2.20$ if it gets there
  • Uptrending stock so have to be careful. There are so many bags (longs holding stock and waiting a change to sell) around 2 and up that this should not run.











Olin alustavasti suunnitellut shorttaavani 2$ kohdilla ja mahdollisesti lisäshortti 2.20$ kohdilla mikäli sinne asti päästään. Lisäksi olin merkannut osakkeen olevan nousevassa trendissä joten varovaisuutta pitäisi noudattaa tämän osakkeen suhteen. 

Tässä kohtaa teinkin sitten ensimmäisen psykologisen virheen. Osakemäärää ja täten riskiä tulee vähentää mikäli osake ei ole täydellinen omalle setupille. Näin en tehnyt vaan itseasiassa lisäsin riskiä yli mitä yleensä otan. Omassa kaupankäyntiprosessissa en arvioi setupin laadukkuutta ja heijasta tätä riskiin jonka otan kaupassa. Tämä tulee nyt jatkossa muuttumaan. 

Toinen psykologinen virhe tässä kohtaa oli taas yksi minun perisynneistäni. Tämä osake oli paras tilaisuus mitä tällä päivällä oli tarjota. Pitäisi tajuta jo tässä vaiheessa, että jos tilaisuus ei ole hyvä sitä ei oteta vaikka se olisikin ainoa tilaisuus päivälle.

Tein shorttaukset setuppini mukaisesti short cover alueella 2 hintaan 1.60$. Osakkeen hintakehitys pysähtyi kyseiselle alueelle kuten odottaa sopi. Katsoin jälkikäteen suurimman 1 minuutin kynttilän volumin tuon alueen kohdalta ja se oli 600k. Tämä voluumi on hyvä likvidaatioalueelle ja tämän perusteella todellakin voisi odottaa alueen olevan käännekohta. 

Kahta minuuttia myöhemmin tulee nousukynttilä, jonka voluumi on jo 923k, joka on isohko 6M floatilla olevalle osakkeelle varsinkin kun aiemmin jo oli 623k kynttilä. Ensimmäinen varoitus lyhyeksimyyjille on tässä vaiheessa annettu (ei käynyt mielessä siinä hetkessä). Kaksi minuuttia tästä toinen nousukynttilä jälleen 900k voluumilla. Tässä vaiheessa olisi pitänyt tajuta laittaa stoppi tälle kaupalle. Voluumi aivan liian iso suhteutettuna normaaliin likvidaatio peliin.

Tämän jälkeen shorttasin vielä alueella 1 ja vielä "en ota tästä tappiota" shortti 2.20$ tasolla.

Kurssinousun taustalla oli aamun aikana tullut positiivinen uutinen, joka oli minulta päässyt menemään ohi. 

Psykologiset virheet

Riskiarviointi ennen pörssin avausta ei heijastunut tapaan tehdä kauppaa. Olin kyllä huomannut että osake ei ollut täydellinen kandidaatti, mutta se ei vaikuttanut tekemiseen.

Tilannearviointi petti kaupankäynnin aikana. Vaikka tasot olivat kyllä hyvin mielessä niin voluumianalyysi jäi tekemättä hektisessä hetkessä. Tämä oli ehkä suurin virhe. Varoitusmerkit olivat olemassa.

Tappion hyväksyminen oli vaikeaa kaupan aikana. Pitäisi pystyä tunteettomasti toteamaan, että tämä kauppa ei toimi ja pyrkiä minimoimaan tappio. Mitä aikaisemmin pystyy havaitsemaan sen hetken että kauppa ei toimi sen vähäisemmillä tappiolla pääsee.

Tappiota tuli siis yhteensä 264$, joka on suurin tappio mitä yhdestä kaupasta olen tehnyt. Tämän kaupan seurauksena päivitin osakevälittäjän maksimiriski tason. Välittäjäni antaa tästä edespäin minun tehdä 100$ tappiota päivässä. Mikäli tämä toteutuu kaupan aikana välittäjä automaattisesti poistaa minut kaupasta ja sulkee kaupankäyntiliittymän.

Tappion myötä loppuviikon itsevarmuus oli mennyttä ja tein kolme päivää simulaattorikauppaa. Perjantaina palasin live kauppaan. Tein kaksi kauppaa, jotka molemmat voitollisia. Valitettavasti vanha virheeni nosti päätään eli myin molemmat aivan liian aikaisin pois, joten niistä ei paljoa kostunut. Itsevarmuus on todella tärkeätä treidauksessa. Jos se menee ollaan ongelmissa.


Kommentit

  1. Oletko koskaan miettinyt/kokeillut päiväkauppaan botteja? Tai olisi kiva kuulla, laitatko botteja tekemään mitään puolestasi?

    VastaaPoista
  2. Tokihan nuo on ollut mielessä varsinkin kun olen leipäni tiennannut ohjelmistosuunnitelulla.
    Ongelmana on vain että tällä hetkellä tuo discount broker jota käytän ei tarjoa minkäänlaista APIa johon voisi omia botteja ohjelmoida.

    Muutaman virityksen olen tehnyt tuohon Yahoo Financen API:lle, mutta käsittääkseni sitä ei tueta enää ja sen antama data ei ollut luotettavaa.

    Itse olen ajatellut, että on parempi käyttää aikaa treidauksen opetteluun ja pyrkiä siihen että pystyy tekemään voitollista kauppaa. Automatisointi ja bottien käytön voi ottaa mukaan kun osaa tehdä rahaa manuaalisesti. Muutoin olisin vain automatisoimassa tappioiden tekemistä.

    Tämän lisäksi minun mielestäni automatiosointi sopii paremmin "large cap" osakkeille eli yrityksille joilla on iso markkina-arvo. Esim. viime aikoina Tesla (TSLA) osake on ollut jenkkitreidaajien suosiossa. Large cap osakkeilla on paremmin ennustattavissa oleva käyttäytyminen ja ne kunniottavat paremmin tuki ja vastustustasoja. Small cap osakkeet joilla itse teen kauppaa ovat niin täynnä ansoja ja epäloogista käyttäytymistä että en oikein usko että siihen algoritminen kaupankäynti sopii.

    Chat with Traders podcastissä oli yksi mielenkiintoinen quant kaveri joka on jäänyt mieleen. Tällä kaverilla oli omat algoritminsa osakkeiden etsimiseen. Kun parametrit sopivat niin etsintäalgoritmi käynnisti parametreihin sopivan treidausalgoritmin. Eri treidausalgoritmeja hänellä oli useita. Ilmeisesti teki ihan hyvää tiliä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Joulun alusviikon tulokset

Miten huijata kaikkia jatkuvasti eli WW 11.4.2023?