Miten teknisen analyysin kuviot saadaan toimimaan käytännössä?

 Voitollinen päiväkaupankäynti osakemarkkinoilla ei ole yksinkertainen asia. Voitolliseen kaupankäyntiin ei valitettavasti riitä eri kuvioiden tunteminen ja niiden soveltamista kurssikehitykseen. Jos se olisi näin helppoa niin varmasti useampi meistä tekisi päiväkaupalla voittoa. Toki kuvioita voidaan käyttää pidempiaikaiseen swing treidaukseen mutta sekin vaatii tarkempaa analyysia.

Teknisen analyysin kuvioit vaativat tuekseen paljon tilastollista analyysia ja oikeita päätelmiä. Aloitteleva osakekauppias tekee päätöksensä hyvin rajallisin informaation kun taas voitollinen pelaaja käyttää paljon syvempää analyysia tilateesta.

Jokainen yksityiskohta voitollisen pelaajan päätöksenteossa lisää todennäkäisyyttä voitolliseen kauppaan. Kun riittävästi oikeita parametreja on määritelty niin voitollinen pelaaja saavuttaa tilanteen jossa voittoprosentti on riittävä voitolliseen kaupankäyntiin. Voittoprosentti voi toki vaihdella 30%-70% välillä tai jopa näiden ulkopuolella. Voitollista kaupankäyntiä voi tehdä 30% voitolla kunhan voitot ovat riittävän suuria suhteessa häviöihin. 

Olen viimeisen kuukauden kehittänyt ABCD kuvioon perustuvaa setuppia. ABCD-kuvio on aivan peruskuvio treidauksessa ja hyvin soveltuva aloittelevalle treidaajalle jollaiseksi itsenikin vielä käsitän. Helpoksi kuvion aloittelijalle tekee riskitason helpon määrittämisen. Alla ABCD kuvio.
Kuvioon perustuvaa treidausta voidaan tehdä monella eri tavoin ja kuviosta on eri variaatiota. Perusidea on seuraavanlainen:
  • Voimakas kurssinousu AB (tai lasku jos kuvio invertoituna)
  • Vetäytyminen BC (retracement engl.)
  • Kurssinousun jatkuminen CD
Perusideana on ostaa kohdassa C ja hyötyä kurssinoususta kohtaan D. Kohdan C arviointi on haasteellista ja treidaajat käyttävät tässä usein Fibonacci-tasoja kohdan määrittämiseen. Yksi yleisemmin käytetyistä lienee 61.8% vetäytymistä. Kuviota voi käyttää myös laskusuhdanteessa invertoituna. Aloittelijaystävälliseksi kuvion tekee helppo riskin tason määrittäminen. Mikäli kohta C ei pidä ja hinta painuu alle kohdan A niin kaupasta on helppo poistua. Kuvio on rikki.

Large cap (eli isot yhtiöt kuten IBM, Microsoft jne) treidauksessa kuvio voi toimia hyvinkin sellaisenaan joidenkin lisäparametrien määrittelemisen jälkeen. Itse teen kuitenkin kauppaa small cap (pienet kasvuyhtiöt) puolella, joten tilanne on hieman erilainen.

Small cap puolella kurssinousut ja laskut ovat huomattavasti rajumpia. AB nousu voi olla useita kymmeniä prosentteja tai jopa muutamia satoja prosentteja. Isommat nousut ja laskut houkuttelevat tietysti paljon treidaajia ja siten peli muuttuu huomattavasti petollisemmaksi. Yleensä se mitä tapahtuu pinnallisesti on vain sumuverho oikealle liikkeelle. Näin saadaan 90% pelaajista väärälle puolelle kauppaa.

Olen suunnitellut modifioidun ABCD kuvion perustuen small cap puolella hyvin usein tavattavaa short squeezeen (käsitelty aiemmissa artikkeleissa). Kuvio on esitetty alla.

Lähtökohta treidaussetupin kehittämiselle pitää olla ajatus siitä miten eri osapuolten (short/long) osallistuminen peliin on mennyt ennen kuvion muodostamista. Tässä lähtökohtana on nopea kurssinousu pörssin avauduttua. Yleensä kurssinousu pysähtyy ennaltamääritettävissä olevaan vastustustasoon kuten esipörssin korkein hinta (premarket high=PMH). Tätä tasoa puolesta käyttävät short pelaajat oman treidauspäätöksen tekemiseen. Voluumiltaan kohta on yleensä hyvin iso. Short puolen treidaus on suositumpaa kuin long puolen koska on hyvin yleistä että osakkeet putoavat takaisin lähtöhintaan. Alla esimerkki miten hintapiikeillä rahastetaan säännöllisesti sijoittajia/treidaajia.

Miten sitten näillä nopeilla kurssinousuilla isot pelurit huijaavat muita treidaajia?
Kurssitaso lasketaan hallitusti kohtaan 2 eli ABCD kuvion kohtaan C. Tämä lasku ei ole kovin iso. Omien tilastojeni mukaan maksimissaan 35%. Syy tähän on selvä. Short pelaajat kuvion kohdasta B odottavat kurssilaskun jatkuvan edelleen kuten se usein tekeekin. 10-30% kurssilasku ei ole riittävä short treidaajille voittojen kotiuttamiseksi.

Miksi sitten alle 35% ei vielä riitä lyhyeksimyyjille? Tärkeimmät Fibonacci tasot ovat 23.6%, 38.2%, 50%, 61.8%, jne. Joten on selvää että useimmat lyhyeksimyyjät odottavat näitä tasoja. Omien alustavien tilastojen mukaan todennäköisin vetäytyminen on alle 20%. Jos vetäytyminen menee yli 35% niin todennäköisyys onnistuneelle kaupalle laskee huomattavasti.

Jatketaan. Kohdan C jälkeen isot pelurit nostavat hinnan hyvin rajulla liikkeellä yli kohdan B joten kaikki lyhyeksi myyjät ovat nyt tappiolla. Rajulla kurssinousulla on säikäyttävä psykologinen vaikutus ja ison pelaajan tarkoitus on näin ajaa shortti treijaajat poistumaan kaupasta. Ison pelaaja tekee tilin ostamalla osakkeensa kohdassa A-B sekä kohdassa C ja myymällä ne kohdassa D. Monesti vielä myyvät lyhyeksi kohdassa D saaden kurssin putoamaan hyvin jyrkästi ja näin ollen tekevät rahaa vielä kurssi pudotuksella. Alla esimerkki tästä pelistä (ANPC 9.3.2021).


Alun kurssinousu (AB) saattaa näyttää vaatimattomalta, mutta tässä pitää huomioida kurssikehitys aikaisempaan päivään. Aikaisemman päivän päätöskurssi oli 5.80$ joten kurssinousua pisteestä A on lähes 100% ja tämä on se taso jota vasten shorttaajat voittonsa laskevat. Mainittakoon vielä että ANPC putosi päivän aikana vielä tasolle 7.50$ joten shortti pisteessä D antoi vielä n. 4$ osake voittoa.

Ongelma tässä setupissa on piste C. Hyvin monesti kurssi jatkaa laskuaan pisteestä C tai vaihtoehtoisesti tekee hyvin pienen nousun pisteeseen D ja jatkaa laskuaan edelleen. Menemättä tarkemmin yksityiskohtiin olen identifioinut noin 20 eri parametria joilla on tai saattaa olla vaikutusta todennäköisyyksiin.

Yksi tärkeimpiä tekijöitä tämän setupin onnistumiseen on ison pelurin havaitseminen ennen pisteen C muodostumista. Vihjeitä pelurista voi etsiä epäorgaanisesta hintakäyttäytymisestä eli mikrotason osakurssikäyttäymisestä. Alla esimerkki tason C puolustamisesta ison pelaajan toimesta.

Isot pelurit eivät voi päästää tasoa C liian alas jotta shortit eivät poistu kaupasta. Kuvan kohdassa 1. näkyy tämän tason puolustaminen. Kun hinta painuu liian alas se ostetaan välittömästi ylös. Kohdassa 2. näkyy liian iso lyhytaikainen vetäytyminen. Kyseessä lieneekin ns. stop hunt long puolen pelaajille eli pelaajille jotka ostivat osaketta kohdassa C (periaatteessa kurssi on trendaamassa ylöspäin: higher low). Ison pelurin tarkoituksena on nostaa hinta agressiivisesti ja nopeasti pisteeseen D ja mahdolliset long pelaajat muuttuvat myyjiksi kun kurssi nousee. Näin ollen nämä myynnit vaikeuttavat ison pelurin toimintaa. On parempi esittää kurssilaskua ja poistaa nämä long pelurit omista treidauksistaan ennen kurssin nostoa. Jälleen hyvä esimerkki small cap mailman petollisesta toiminnasta.

Tällä viikolla käytettyjä tunteja on yli 40 tuntia analyysiin, kaupankäyntiin ja opiskeluun. Kaupankäyntiä tein pelkästään simulaatiossa. Kauppoja tein viikolla vain kahtena päivänä. Tämän setupin mukaan tein kaksi voitollista kauppaa. Näistä voitin yhteensä 4.19R eli reilu 4 kertaa sen mitä riskeerasin. Toisen kaupan myynnistä myöhästyin joitakin sekunteja joten reilun 4R voiton sijaan sainkin vain 1.3R.

Mielestäni olen mennyt jälleen eteenpäin ymmärryksessä. Tämänkin artikkelin kirjoittamisen aikana tuli muutamia havaintoja ja ideoita setupin edelleen kehittämiseksi, joten tästä oli hyötyä vaikkei näitä jorinoita monikaan jaksa lukea.

Blogi entryjä tullee jatkossa hieman tiheämpään tahtiin kun olen taas keskittymässä tähän isommalla vaihteella.






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miten huijata kaikkia jatkuvasti eli WW 11.4.2023?

Treidauksen neljäs vuosi alkaa

Joulun alusviikon tulokset