Price action

Markkinat ja toimivat setupit

Small cap markkinat ovat taas olleet kiitettävän aktiivisia. Energia sektori on erittäin kuuma Ukrainan sodan vuoksi, joten olen aloittanut päivittäisen pörssin seuraamisen.

Toimiva long setuppini vaatii lisäkehitystä. Muutaman tappiollisen kaupan tehnyt vain huomatakseni osakkeen tekevän juuri sen liikkeen minkä setup ennusti. Tappio johtuu stop hunt liikkeistä, joita MM tekevät ennen varsinaisen kurssinousun alkua. Pitäisi analysoida datasta onko stop hunt liikkeen jälkeen välitön rentry oikea toimenpide vai pitäisikö odottaa nousun alkua. 

Rentry on ongelmallinen koska näitä pieniä stop hunt liikkeitä voi olla useita. Toisaalta voisin selvittää mikä on odotettavissa oleva stop hunt liike ja sijoittaisin stop loss arvon sen alle. Tällöin reward/risk arvo voi olla liian alhainen.

Kiinnostavin vaihtoehto lienee kuitenkin entryn sijoittaminen siihen hetkeen kun hintanousu on juuri alkamassa. Tällöin voisi ajatella stop loss arvon olevan kohtuullisen pieni. Ongelmaksi muodostuu kuitenkin ylöspäin suuntautuvat fakeoutit, joita voi myös olla useita. Tässä kiteytyykin aika hyvin treidauksen vaikeus. Vaihtoehtoja on monia ja niitä pitää arvioida reward/risk suhteen pohjalta.

Alla kuva yhdestä esimerkkitapauksesta, jossa tein pienen tappion alaspäin suuntautuneessa stop huntissa.


Uudet setupit

Tämän lisäksi olen kehittänyt uutta setuppia, jonka avulla voisi identifioda riittävän reward/risk tilaisuuden osakkeen kääntyessä laskusuuntaan. Työmäärä on ollut melkoinen 1300 osaketta läpi käytynä ja näistä identifioitu n. 250 potentiaalista tilaisuutta ja näistä karsittu 101 hyväksyttyyn tapaukseen. 

Karsinnan yhteydessä kirjattu ylös huomioita ja ajatuksia sekä arvioitu reward/risk-suhdetta kolmessa erityyppisessä entry tapauksessa.


Näistä huomioista puolestaan olen pyrkinyt muodostamaan mitattavia sääntöjä, jotka pitäisi seuraavaksi käydä läpi. Tarkemmin sanottuna olen identifioinut yhdeksän lisämuuttujaa, jotka saattavat vaikuttaa onnistumisen todennäköisyyteen. Joten minun pitää uudestaan käydä läpi nuo 100 osaketta ja tarkistaa nuo muuttujat. Toivottavasti löydän parametrit joilla tämä setup saadaan toimimaan edes hieman yli 50% tapauksissa.

Price action

Olen tuumaillut näitä setuppien kehitystä ja niihin liittyviä ongelmia. Miksi toimivat setupin kehitys on niin vaikeaa vaikka asia on periaatteellisella tasolla yksinkertainen?

Eräänlaisen vastauksen löysin Jason Rudkowskin videosta. Monet treidaajat kehittävät systeemin dataan perustuen, mutta jättävät hintakäyttäytymisen (price action) vähemmälle huomiolle. On hyväksyttyä, että setup toimii vaikkapa vain n.45% todennäköisyydellä. Riittävä reward/risk suhde takaa voitollisen kaupankäynnin. Tämä lienee myös minun ongelmani.

Dataan perustuva kaupankäynti on toimiva, mutta vaatii todella paljon työtä selvittää ne parametrit, jotka vaikuttavat onnistumistodennäköisyyteen. Toisen ongelman tässä tapauksessa muodostaa setupin toimivuus eri markkinatilanteissa. Voi olla ettei setup toimi pitkiin aikoihin. Pitäisikö treidaanjan tässä tapauksessa hyväksyä tappioputket osana kehitettyä järjestelmää vai muokata sääntöjä tältä osin? Jos päätyy muokkaamiseen osa voitoistakin jäänee saamatta.

Jason Rudkowski puhuu setuppien yhteydessä odotettavissa olevasta hintakäyttäytymisestä. Mikäli osake ei käyttäydy kuten osakkeen kuuluisi niin kaupasta poistutaan vaikka setupin sääntöjen mukaan näin ei pitäisi tehdä. Nämä asiat puolestaan on vaikeampia järjestelmällisesti määrittää datasta.

Esimerkkinä INDO (7.3.2022) muodostaa hinta-alueen (range around 76$-80$). Alue ylitetään korkeavoluumisellä kynttilällä, jonka jälkeen nopea lasku.


Normaali laskukäyttäytyminen tämän hintapiikin jälkeen olisi 2-4 minuutin välein oleva nopea lasku suunta (small cap skenessä, ei päde välttämättä large cap). Yllä olevassa tapauksessakaan hintakäyttäytyminen ei ole ideaalinen.

Mikäli nopean range clearout kynttilän jälkeen ei laskusuunta ala (tai se on hidas kontrolloitu), on syytä olettaa ns. short trap ansan muodostusta. Esimerkki:


Hintakäyttäytymisen analysointia olen kyllä tehnyt. Hyvä kirja aiheesta on Anna Coulling: Complete Guide to Volume Price Analysis.

Ongelma on vain etten ole tehnyt tarkempaa analyysiä omista setupeistani. Mikä on hyväksyttävä hintakäyttäytyminen kyseisen setupin tapauksessa? Missä tapauksessa kaupasta pitäis poistua vaikkea stop loss arvoa ole saavutettu?




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miten huijata kaikkia jatkuvasti eli WW 11.4.2023?

Treidauksen neljäs vuosi alkaa

Joulun alusviikon tulokset