Treidausanalyysi SBFM 5.4.2022

Tiistaina oli mielenkiintoinen treidauspeli SBFM tikkerillä.

Olen nykyään ottanut osaksi valmistautumista osakkeen perustietojen lisäksi yhtiötiedotteisiin tutustumisen (sec filings), joten tehdään tässä julkinen tarkasteluharjoitus.

Perustiedot: SBFM, Sunshine Biopharma Inc / Float 2.4M / Marketcap 16.1M

Yhtiö oli listattuna aiemmin OTC listalla, mutta siirtyi NASDAQ:iin 15.2.2022. Julkinen "offer price" oli 4.25$.  Listauksessa osakkeita myytiin 1.9M kpl ja jokaiseen osakkeeseen liitettiin kaksi warranttia (exerciseprice 4.25$ / 5 year expire). Hinta tälle kokonaisuudelle oli 4.25$. Listautumisen jälkeen osakkeita oli yhteensä n. 4.5M kpl (ennen listautumista osakkeita n. 2.6M). 

"Underwriter" eli osakeannin järjestelijälle on annettu tämän lisäksi mahdollisuus ostaa 282k osaketta ja 565k warranttia. Tämä voi olla tärkeä yksityiskohda, koska jos underwriter haluaa myydä nämä niin todennäköisesti he nostavat hinnan hetkellisesti korkealle jotta saavat parhaan mahdollisen tuoton. Tämä option on voimassa 45 päivän ajan.

SBMF:n 10k eli vuosikatsauksesta voidaan löytää useita mielenkiintoisia asioita. Kyseinen dokumentti on julkaistu 21.3.2022.

Etsimällä sanalla "warrants" löytyy tieto:

In addition, as of March 16, 2022, we have 7,355,352 shares of common issuable upon exercise of outstanding warrants with an exercise price of $2.22, subject to adjustment, and 1,302,251 shares issuable upon exercise of pre-funded warrants at a nominal exercise price of $0.001. 

Joten näemme, että yhtiö pystyy myymään osakkeita markkinoille hintaan 2.22$ tämän lisäksi he pystyvät myymään optioita 1.3M kappaletta. Päätöskurssi 4.4.2022 oli 2.26$, joten luonnollista on että ennen myyntiä hinta pyritään saamaan ylös. 5.4.2022 avaushinta olikin 6.22$. Myymällä kaikki osakkeet n. 6$ hintaan sekä option yhtiö pystyy keräämään markkinoilta 37.5M$.

Seuraava kysymys on tietysti tarvitseeko yhtiö tällä hetkellä rahaa?

Yhtiö teki vuonna 2021 liikevaihtoa 0.23M$, joka on hyvin pieni. Tämä luonnollista bioteknologian yrityksille, jotka pyrkivät kehittämään uusia lääkkeitä markkinoille. (Sivuhuomautuksena minua hieman joskus ärsyttää kun puhutaan osakkeiden kaupankäynnistä ja treidauksesta. Usein kuulee sanottavan ettei treidauksesta ole mitään hyötyä yhteiskunnalle. Hyvin moni yritys rahoittaa uusien lääkkeiden ja muiden innovaatioiden kehityksen treidaajilla. Muistetaan, että 90% treidaajista häviää.)

Tappiota yhtiö teki 12.4M$ joka tarkoittaa n. 1M$ per kuukausi. Etsimällä sanalla "Cash and cash equivalents" löytää tiedon, että rahaa yhtiöllä oli 31.12.2021 yhteensä n.2M$. Tämän perusteella voidaan sanoa ainakin tässä vaiheessa rahan tarvetta olevan hyvinkin.

Tarkistetaan kurssikehitys mahdollisten kurssipiikkien varalta. Tällaiset piikit ovat yritykselle mahdollisia osakkeiden myyntikohtia. Kurssipiikki löytyy 9.3.2022 voluumilla 65.9M ja ylin hinta osakkeella oli 5$. Myikö yhtiö osakkeita tuolloin?

10.3.2022 yhtiö julkaisi 8-K tiedotteen jossa yhtiö ilmoitti myyvänsä osakkeita insituutionaalisille sijoittajille n. 8M$ edestä. Näin voidaan laskea yhtiöllä olevan 8M$+2M$(kassa 31.12.21) rahaa josta pitää vähentää kulut n. 4M$/kk. Näin ollen yhtiöllä on rahaa toimintaansa noin kuudeksi kuukaudeksi ja siten tarvetta rahalle.
Hintapiikki 9.3.2022 on hieman outo koska silloin ei vielä tuota yllä olevaa myyntiä oltu tehty. Oliko tämä hintapiikki tehty ainoastaa sitä varten, että underwiter sai myyntyä ostamansa osakkeet ja warrantit? Näitähän oli yhteensä 847k kpltta.  Samalla vauhditettiin kenties promottiin myyntiä instituutionaalisille sijoittajille.

Yllä oleva ei mitenkään varmasti ole täydellinen analyysi ja varmasti jotain olen missannut. Päivän treidausolettamus oli siis että yhtiö yrittää myydä markkinoille lisää osakkeita rahoittaakseen toimintaansa.

Päivän uutinen oli: Sunshine Biopharma's Newly Designed mRNA Molecules Prove Effective Against Multidrug Resistant Cancer Cells.
Uutinen voi olla merkittävä, mutta todennäköisesti ns. kevyt uutinen jolla pumpataan kurssia ylös.

Premarket action
SBFM 5.4.2022 premarket
Premarket hintakäyttäytyminen on vahvaa ennakoiden nopeaa kurssinousua pörssin avautuessa. Hintanousua tosin jarruttanee 9.3.2022 hintapiikin yhteydessä osaketta ostaneet ja laskuun pettyneet sijoittajat (bagged longs/bag holders). Lähtökohtaisesti en pelaa tällaisia osakkeita long setupeilla. Toisaalta kurssi on jo paljon korkeammalla kuin 9.3. (5$ vs 6$).

Premarketin perusteella odotin osakkeen putoavan nousevan hieman yli 6.50$ ja putoavan sieltä nopeasti 5.20$, josta squeeze n. 7$. Siis perus shortsqueeze liquidation peli.

Pörssin avaus
SBFM pörssin avaus
Pörssin avaus oli yllättävä. SBFM yritti puskea ylös isollla voluumilla. Jokainen pusku kuitenkin myytiin alas ja jokainen alas veto ostettiin ylös. Tässä vaiheessa minulla ei oikeastaan ollut minkäänlaista lukua siitä mikä on pelin tarkoitus. Todennäkösempänä vaihtoehtona pidin vahvan osakkeen puskemista ylöspäin kunhan riittävä määrä short pelaajia on houkuteltu positioihin.

Ajasta 9:46 osake alkaa treidata 6.30-6.40 välillä loppupuolella hieman nousevalla trendillä. Tulkitsin tämän vahvuudeksi ja otin long position (simulaattori) 6.41$ hintaan.

Ajassa 10:06 peli paljastuu ja osake tekee ns. Shelf clearout liikkeen.
SBFM Shelf clearout
Stop loss otti minut pois kaupasta hintaan 6.10$ (simulaattori). Todellisuudessa voi olla että myynti hinta olisi ollut huomattavasti alempana. Tämän jälkeen otin välittömäst short position hintaan 5.70 ja ostin osakkeet takaisin 5.05$ hintaan.

Jälkianalyysi

Osakkeen analysointi ennen treidauspäivää oli hyödyllinen. Olettamus, että osakkeita myydään treidaajien kustannuksella osoittautui oikeaksi. Yllättävää oli, että se tehtiin long puolen pelaajien ansalla. Olin odottanut short puolen pelaajien trappia. Tämän vuoksi missasin tuon shelf clearout tilaisuuden (selitys setupista alla).

Long puolen ansa jälkeenpäin analysoituna näyttää loogiselta. Osakkeen premarket oli vahva ja osake pyrittiin saamaan näyttämään vahvalta pörssin avauksessa. Kuuden dollarin tasoa ei avauksessa rikottu ennen shelf clearout peliä. Tämä on tärkeää koska todennäköisesti long pelaajat asettanevat stop loss arvonsa juurikin alle 6$. Alun jälkeen muodostettiin shelf eli kapea hintaputki. Hintaputken alaspäin suuntautuneet piikit ostettiin nopeasti ylös ja tämä edelleen viestii osakeen vahvuudesta ja ostajien halukkuudesta. Hintaputken aikana kerättiin lisää long puolen pelaalia. Hintaputki päättyy korkea voluumiseen piikkiin, jonka aikana lisää long puolen pelaajia liittyy uuteen kurssinousuun. Isot pelurit kuitenkin myyvät kaikki osakkeensa tämän piikin aikana ja mahdollisesti shorttaavat osaketta lisää. Tämän seurauksena osake romahtaa kun kaikki long pelajaat panikoivat myymään positionsa.

Shelf clearout setupissa odotetaan lähellä huippua olevaa "hyllyä" (shelf) eli kapeata hintaputkea. Kun hintaputkesta lähdetään ylöspäin odotetaan sen paluuta takaisin alas ja myydään lyhyeksi. Voluumin pitää olla todella iso, jotta setup on hyväksyttävissä oleva. SBFM on erittäin hyvä esimerkki tästä pelistä.

Itse haksahdin myöskin tuohon long puolen ansaan, mutta jatkossa tiedostan tämän paremmin. Viimeaikoina on ollut osakkeita, jotka ovat nousseet huipuilta aina ylöspäin. Tässä tapauksessa käytettiin viimeaikasta osakekäyttäytymistä hyväksi ja tehtiin long puolen ansa.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miten huijata kaikkia jatkuvasti eli WW 11.4.2023?

Treidauksen neljäs vuosi alkaa

Joulun alusviikon tulokset