Tilastointia ja backtestausta: Long setupin voittoprosentit

 Kuluneet viikot ovat menneet rankassa datan analysoinnissa. Olen käynyt läpi osakedataa läpi monia kertoja. Setupin backtestaus on luenteeltaan iteratiivista, joka on erittäin ärsyttävää mutta välttämätöntä.

Backtestausprosessissa käydään kerätty osakedata läpi etsien yhteisiä tekijöitä onnistuneille kaupoille sekä epäonnistuneille. Läpi käynnin seurauksena saat selville tiettyjä rajaehtoja, joiden avulla voittoprosenttia pystytään kasvattamaan. Läpikäynnin ja analyysin seurauksena sinulle tulee tietysti uusia ideoita ja ymmärystä joten data on käytävä läpi näiden osalta uudestaan.

Olen itse määritellyt backtestausprosessin alla olevan kuvan mukaiseksi. Keskustelin tästä prosessista muutaman Twitter treidaajan kanssa (mm. TradeTheMatrix) ja heidän näkemys asiasta oli yhteneväinen, joten oikeilla jäljillä ollaan.

Backtesting process
Backtestausprosessi

Parametrien säätäminen long setupissani tuotti erittäin mielenkiintoisia tuloksia. Datan on kerätty 22.2.2022 ja 18.8.2022 välisellä ajalla. Toki aika on aika lyhyt, mutta tuokin aikaväli käsittää yhteensä yli tuhat osaketta tietokannasta.

Kun setup kehittyy monen päivän aikana (eli multiday setup) niin voittoprosentti on 75% luokkaa.  Tähän kun lisätään toisia parametreja niin päästään 83%-100% onnistumistodennäköisyyteen. Toki näitä 100% tapauksia ei puolen vuoden aikana ole kuin kolme kappaletta jolloin parametrit kaikki osoittavat onnistumista. Isompi onnistumistodennäköisyys yleensä tarkoittaa myös vähemmän mahdollisuuksia valitulla aikavälillä. Reward/riski suhde on n. 2.94-3.05 riippuen parametreista.

Jos setup kehittyy yhden pörssipäivän aikana onnistumistodennäköisyys (ilman muita parametereja) on vain 49%. Ei ole ihme että en oikein ole onnistunut tässä setupissa kun nämä prosentit/parametrit eivät ole ollut tiedossa. Mikäli yhden päivän setuppiin sovelletaan muita rajoittavia parametreja niin onnistumisprosentti on n.57%-65%. Reward/riski suhde on n. 1.96-2.85 riippuen parametreista.

Joten selvästi voidaan huomata, että yhden päivän setupeissa kannattaa olla hyvin valikoiva ja hyväksyä vain parhaat tapaukset. Multiday setupit ovat lähtökohdaltaan jo parempia ja siten parametrien suhteen voi olla vähemmän valikoiva.

Aikasidonnaisuus

USA:n pörssin small cap treidaus on hyvin aikasidonnaista. Välillä markkinat käyvät kuumina ja välillä on hiljaisempaa. Tämän lisäksi markkinoilla on läsnä erilaisia teemoja. Välillä osakkeet nousevat hyvin voimakkaasti useita päiviä ja taasen toisina aikoina nousu päättyy nopeasti laskuun. Välillä lähes kaikki breakout setupit toimivat ja välillä taasen kaikki breakoutit epäonnistuvat.

Treidaajan tuleekin olla hyvin tietoinen siitä mikä on markkinoiden "kuumuus" aste ja mitkä ovat vallitsevat teemat. Tästä lähtökohdasta päätin tehdä myös analyysin siitä miten long setuppini on toiminut eri aikoina. Lähdin alussa hahmottamaan viikkokohtaista onnistumistodenäköisyyttä.

Alla viikkokohtaiset onnistumistodennäköisyydet ilman parametrien suodatusta.


Jo tästä pystytään havaitsemaan aikoja, jotka ovat olleet parempia setupille. Markkinat eivät kuitenkaan noudata viikkoaikataulua vaan vaihtelevat omalla painollaan. Alla kuva aikojen valinta onnistuneiden setuppien määrää arvioimalla.


Tästä voidaan jo paremmin havaita aikoja jolloin setupin toiminta on ollut heikompaa.

Näissä tilastoissa on myös yhden päivän tapaukset mukana joita lähtökohtaisesti ei kannata ottaa. Mikäli otamme mukaan arviointiin vain useamman päivän setupit niin todennäköisyydet näyttävätkin aika mielenkiintoisilta.


Tästä voidaan nähdä, että helmi/maaliskuun vaihde on ollut suhteellisesti huonoa aikaa tälle setupille. 

Loppuajatuksia

Tämän setupin voittoprosentit ovat mielestäni hyvin korkeita. Jopa niin korkeita, että herää epäilys olenko ns. "cherry picked" eli valinnut helposti vain onnistuneita tapauksia ja epäonnistuneet hylännyt joillakin verukkeilla. Tämä vääristäisi datan ja onnistumistodennäköisyyden. Näin en ainakaan tietoisesti kuitenkaan ole tehnyt. Olen pyrkinyt ottamaan kylmästi datan sellaisenaan kuin se on. Todennäköisesti tätä virhettä ei voi kuitenkaan aivan täysin välttää joten on odotettavissa että todelliset voittoprosentit ovat pienempiä.

Live treidaus simulaattorilla tai oikealla rahalla onkin sitten aivan toinen juttu. Olen treidannut (simu) ensimmäiset kaupat näillä parametreilla 11.8.2022 alkaen. Näistä kaupoista voitollisia on ollut vain noin puolet. Syy ei ole setupin vaan käytännön suorittamisen. Olen tehnyt mm. seuraavia käytännön virheitä:

  • Kurssikehityksen ylitulkitseminen. Yksittäisten kynttilöiden tulkiseminen setupin entry signaaliksi.
  • Virheellinen ja setupin vastainen stop loss arvo
  • Tradestation ohjelman volume ikkunan autoscaling pois päältä jolloin en nähnyt kaupasta poistumiskohdan volume piikkiä ja myynti jäi tekemättä oikealla hetkellä.
  • Entry signaalin sekoittamisia muihin signaaleihin.
  • Range hintakäyttäytymisen tulkinta entry signaaliksi (samankaltainen kohdan yksi kanssa).
  • Yleistä sähläystä order tyyppien kanssa sekä market order tyypin käyttö varsinkin kaupasta poistumisen kohdalla (myynti).

“Ideas are easy. Execution is everything.”  John E. Doerr

Kaupankäynnin harjoitteleminen tuo myöskin uusia ideoita setupin kehitykseen. Esimerkiksi alla olevassa kuvassa on periaatteessa täysin sopiva kandidaatti long setupilleni. Kyseessä vieläpä multiday setup, joten onnistumistodennäköisyydet pitäisi olla hyvät.

25.8.2022 INDO

Ongelmana oli kuitenkin nuo korkeavoluumiset laskukynttilät. Aavistelin jo ennen kauppaan ryhtymistä, että todennäköisyys nousuun näiden kynttilöiden jälkeen on pieni. Ongelmana vain oli etten ole backtestannut tällaisten kynttilöiden vaikutusta onnistumistodennäköisyyksiin, joten kauppa (tappiollinen) oli otettava. 
Seuraavan viikon ohjelmassa onkin sitten näiden todennäköisyyksien backtestaus. Lisäksi pitää selvittää entrysignaalin ajallinen kesto, jotta pystyn välttämään kohinan tulkitsemisen entry signaaliksi.

Blogipäivityksiä tullee nyt harvemmin koska uskoisin ettei tämä datan murskaus taida moniakaan kiinnostaa. Lisäksi ei ole oikein mieltä raportoida simulaattorikauppoja, koska simulaattorikaupankäynnillä on hyvin vähän tekemistä oikean kaupankäynnin kanssa.

Kommentit

  1. Mielenkiintoinen blogi ja hyviä kirjoituksia. Kiitos niistä. Oletko koskaan kokeillut pidemmän aikavälin treidausta, kuin päiväkauppaa? Vai onko nimenomaan aktiivinen näytön ääressä väijyminen sinulle Se Juttu?

    Kun taitaa tuo päiväkauppa olla treidauksen kaikkein vaikein muoto.

    VastaaPoista
  2. Pidemmän aikavälin sijoittamista on tullut myös harrastettua ja ihan kohtalaisella menestyksellä( +100k mummon markkaa voittoja). Perinteisestihän monet lähtevät Saarion kirjalla aloittelemaan kuten minäkin. Peter Lynchin kirjat innostivat sijoittamiseen sitten tosissaan ja tein paljon analyysejä eri osakkeista. Lynchin sijoitustapa ei kuitenkaan oikein sovi suomen pörssiin kun sijoituskohteita on kovin vähän. Löytöjen tekeminen ei oikein ole mahdollista vaan pitää keskittyä enempi tarkempaan analyysiin ja tuloskunnon ennakointiin (sekä suhdanteiden ennakointiin). Ainakin itse näen sen näin. Toki en tässä väitä mikään asiantuntija olevani.

    Tuolloin en ymmärtänyt oikein vielä jenkkimarkkinoita ja siten miten tuhansien osakkeiden joukosta voisi löytää sen hyvän sijoituskohteen, joten innostus hieman hiipui.

    Treidaus puolestaan on tuntunut täysin omalta jutulta. Treidaushan on löynyt itseään läpi ainakin usassa ihan uudella tavalla varsinkin covid aikana. Suomessa taitavat harrastajat olla aika harvassa. Suomessa perinteinen "Osta ja pidä" pankkineidin ohjeiden mukaan taitaa olla se yleisin tapa sijoittaa. ;)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miten huijata kaikkia jatkuvasti eli WW 11.4.2023?

Treidauksen neljäs vuosi alkaa

Joulun alusviikon tulokset