Reagointia vai ennakointia?

Osakkeiden päiväkaupassa tilateet tulevat vastaan nopeasti. Tämän vuoksi on tärkeää tuntea ne setupit joita treidaa ja etsiä mahdollisuuksia niiden käyttöön. Nämä setupit tulee tuntea mahdollisimman hyvin. Yleensä treidaajat analysoivat omia kauppojaan (ja muitakin osakkeita) spreadsheettien avulla ja näin pystyvät analysoimaan todennäköisyyksiä setupin toiminalle ja tietämään milloin setuppi todenäköisesti toimii parhaiten.

Kun treidaajalla on omat setupit selvillä hän voi ennakoida ja reagoida robottimaisesti tuleviin tilanteisiin. Ilman setuppeja treidaaja joutuu analysoimaan ja arvuuttelemaan hinnan kehitystä realiaikaisesti ja se ei toimi kun vaaditaan nopeita päätöksiä.

Itselläni on muutama setup. Parabolic short on viimeaikoina toiminut hyvin ja olen saanut kerättyä siitä hyvin statistiikkaa. Premarket High Reject (PMH) on toinen setup mitä käytän, mutta sen tarkempi analysointi ja mietintä ei ole vielä riittävällä tasolla. Panic pop short on myöskin setup mitä käytän vaikka sekään ei ole vielä riittävästi analysoitu.

Eilen (6.5.2020) tein yhden kaupan jossa käy hyvin ilmi miten setupit toimii tai oikeastaan ei toimi kun ei niitä ole kunnolla analysoitu. Kauppa oli toki voitollinen, mutta mahdollisuudet huomattavasti parempaan tuottoon olivat olemassa.

Tässä myin lyhyeksi 2.19$ ja 1.96$ keskihinnan olessa 2.08$. Takaisinosto 1.81$. Voittoa osakkeelta tuli 0.27$ eli yli 10% sijoitetusta pääomasta. Periaatteessa hyvin joten mikä siis ongelmana?

Ongelman muodostaa menetetyt mahdollisuudet. Osake nousi 9:36 tukitasolle 2$. En ennakoinut tätä vaan reagoin kun huomasin tilaisuuden. Tämä hyvin lyhyt epäröinti oli riittävä ja kauppa meni ohi. Jos setuppini olisi ollut hyvin mietitty olisin ennakoinut tämän tilaisuuden ja käyttänyt sen varnasti hyväkseni. Laitoin kyllä lyhyeksi myynnin sisään mutta se valitettavasti täyttynyt.

Toinen isompi menetetty mahdollisuus oli 2.25$ tasolla. Osake näytti selväst hiipuvan tälle tasolle, mutta en ottanut kauppaa vaikka siitä olisi tullut päivän paras kauppa n. 1$ osakkeelta. Odotin osakkeen nousevan testaamaan päivän parasta hintaa, mutta näin ei käynyt. Kaikki merkit tästä on nyt jälkeenpäin nähtävissä ja myöskin tilanteessa näin ajattelin. Uskoisin tämän johtuvan siitä että setuppini ei ole riittävän hyvin määritelty ja se että viimeaikoina nämä osakkeet ovat puhkoneet PMH tasoja aika helposti. Eli olin siis ns. "recency bias" ilmiön uhri. Tässä ilmiössä sijoittaja antaa isomman painon viimeaikaisille tapahtumille ja antaa näiden vaikuttaa treidauspäätöksiin. Näin ei toki saisi olla.

Lopuksi neuvo itselleni on:
- Analysoi omat setupit niin hyvin että tiedät kaikki ne tilanteet joissa voit setuppiä käyttää.
- Jos tilanne tulee niin käytä setuppi ilman pelkoa tappiosta. Tappiot kuuluvat asiaan. Tämä on todennäköisyyksien peli.
- Älä oleta miten osake käyttäytyy, mutta ennakoi eri mahdollisuudet etukäteen ja reagoi niihin jos se sopii setuppiin.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miten huijata kaikkia jatkuvasti eli WW 11.4.2023?

Treidauksen neljäs vuosi alkaa

Joulun alusviikon tulokset