Miten treidata DAX indeksiä voitollisesti?

Indeksien treidaus on erilaista kuin USA:n small cap osakkeiden treidaus. Muutaman kuukauden DAX tutustumisen jälkeen minulle on muodostunut "hatara" kuva niistä komponenteista, joita vaaditaan voitolliseen treidaukseen.

Treidaus on todennäköisyys peliä ja treidaajan tehtävän on löytää ne parametrit joilla hän pystyy tekemään voitollista kauppaa. Nämä parametrit voivat tietysti olla erit kuin muilla treidaajilla. 

DAX treidauksen komponentit

 1. Näkemys markkinoiden yleisestä suunnasta ja markkinatilanne yleensä
  • Yleinen suunta voidaan selvittää helposti katsomalla esimerkiksi päiväkohtaista indeksikehitystä. Kehityksen lisäksi lienee syytä olla selvillä yleisestä markkinatunnelmista. Onko kaupankäynti vilkasta vai hiipumassa? Mikä odotettavissa oleva markkinoiden suunta?
 2. Todennäköisyystilastot eri viikon päivien hintakäyttäytymisen suhteesta
  • Esimerkki 1: Jos perjantain DAX indeksi oli trendaava laskupäivä niin millä todennäköisyydellä maanantai on nousupäivä/laskupäivä?
  • Esimerkki 2: Jos tiistaina DAX indeksi ei pystynyt ylittämään maanantain päivän ylintä niin millä todennäköisyydellä keskiviikko on laskupäivä?
  • Nämä todennäköisyydet saattavat olla hyvinkin 70%-80%. Itse en ole näitä tilastoja vielä tehnyt, mutta Tom Hougaard:lla on hyvät esityskalvot aiheesta. Nämä kalvot ovat saatavilla Tomin Telegram kanavan kautta. Esimerkki 2 kohdalla Tom on tilastoinut 82% todennäköisyyden. Hyvä lähtökohta setupin kehittämiseen
  • Tähän kategoriaan kuuluvia todennäköisyyksiä on paljon. Mielenkiintoista olisi tietää miten esimerkiksi eri kuukaudet suhtautuvat toisiinsa tai miten joulukuun hintakäyttäytyminen erooa muista kuukauksista. Joulukuussa perinteisesti tilikausi päättyy ja sillä saatta olla merkitystä osto/myyntikäyttäytymiseen.
 3. Lyhyemmän aikavälin kurssikäyttäymiseen reagointi
  • Eli käytännössä tarkoitetaan niitä setuppeja joiden avulla sitten tehdään lopullinen treidauspäätös yleensä päiväkauppana.
  • Haastavaksi setuppien löytämisen tekee se että todennäköisyyksiä laskettaessa pitää ottaa huomioon kohdat yksi ja kaksi. Esimerkiksi setup saattaa olla toimiva vain noususuhdanteessa ja tiettynä viikonpäivänä olettaen että aikaisempien päivien kurssikehitys on ollut setuppia tukeva.
Olen pohdiskellut järkevintä lähestymistapaa yllä olevan tiedon keräämiseksi. Mielestäni selvää on että kategoriaan kaksi liittyvät todennäköisyydet on pakko itse käydä läpi muutaman vuoden osalta ainakin.

Kategorian kolne setup-todennäköisyyksien selvittämiseen on vaihtoehtoja:
Ensimmäisenä vaihtoehtona olisi lähteä selvittämään tuntemiani setup vaihtoehtoja historiallisesta datasta ja laskea niille todennäköisyydet. Olen seurannut DAX käyttäytymistä jo jonkin aikaa ja huomannut tiettyjä samankaltaisia piirteitä hintakäyttäytymisessä kuin osakkeiden tapauksessa. Tästä lähtökohdasta voisi olla hyvä lähteä kehittämään omia setuppeja.

Toisena vaihtoehtona olisi käydä läpi voitollisten treidaajien julkaisemia kauppoja ja pyrkiä löytämään niistä setupit joita jatkojalostaa omaan käyttöön ja luonteeseen sopivaksi. Tom Hougaard julkaiseen kaikki kaupat mitkä hän tekee omalla Telegram kanavallaan kätevästi Excel muodossa. DAX kauppoja hän on tehnyt syys- ja lokakuussa yhteensä 121 kappaletta. Syyskuussa hänen voittoprosenttinsa oli 64.18%, breakeven 7.46% ja häviöprosentti 28.36% DAXin osalta.

Päätin lähteä analysoimaan hänen kauppojaan koska uskoin näin oppivani enemmän DAX treidauksesta. Alla kuvassa muutamia omia mietteitä hänen kaupoistaan. Osa kaupoista oli mielestäni aivan älyttömän huonoja. Tämä kuvastanee ehkä enemmänkin minun osaamistasoani/ymmärtämystä kuin hänen kykyään ja toki jälkikäteen viisastelu on paljon helpompaa.
DAX kauppojen analyysiä

Yllä olevista puuttuu vielä täysin todennäköisyydet kategoriasta kaksi, jotka varmasti ovat vaikuttaneet hänen päätöksiin.

DAX kaupankäynti vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta ja indeksikaupankäynnissä olisi minulle monia erittäin houkuttelevia ominaisuuksia:
Saksan pörssi aukeaa klo 10.00 ja päättyy klo 18.00 suomen aikaa. Tämä olisi paljon miellyttävämpi aika treidata kuin alkaen klo 16.30 jolloin USAn pörssi aukeaa. 

Kaupankäyntikustannukset ovat pienet ja ennen kaikkea yhteneväiset kaikkien treidaajien osalta. Välityspalkkioita ei ole eli voit myydä lyhyeksi tai ostaa ilman kustannuksia. Ainoa kustannus on spreadi, joka on td365.com brokerilla 0.9p. Tämän spreadin joutuu maksamaan niin isot pelurit kuin pienemmät pelaajat. Selvennyksenä vielä mitä tuon 0.9 points tarkoittaa. Spread betting kaupankäynnissä treidaaja päättää kuinka paljon yksi piste vastaa. Esimerkiksi pieni peluri saattaa käydä kauppaa 1p=1€ täten 30 pisteen voitto tietää hänelle 30€ voittoa. Isompi pelaaja saattaa päättää että yksi piste vastaa 200€ jolloin hänen voitto samasta k. aupasta olisi 6000€.

Alustavasti näyttäisi myös siltä, että tietyt setupit toistuvat useammin indeksi kaupankäynnissä kuin osakemarkkinoilla. Tähän viittaisi myös Tomin treidausmäärät pelkän DAXin perusteella. Saman aikaisesti hän käy kauppaa myös muilla indekseillä joten tilaisuuksia on paljon. USA:n small cap markkinat ovat välillä aivan kuolleet (kuten tällä hetkellä) ja tällöin olisi erittäin hyvä osata käydä kauppaa muilla instrumenteilla.

Marras/joulukuu on perinteisesti ollut small cap markkinoilla aktiivista aikaa. Toki markkinat ovat laskussa ja se myös vähentää useamman päivän kurssinousuja, jotka ovat minun ainoalle setupille aika lailla välttämättömiä. Yllättäen kyllä minulla on ollut kärsivällisyyttä olla tekemättä turhia kauppoja. Toivottavasti nähdään jotain toimintaa markkinoilla vuoden loppuun mennessä.

Treidaus on ollut haastavaa monelle päätoimiselle treidaajalle viime aikoina. Erityisesti small cap puolella treidaajat, jotka ovat perustaneet pelinsä lyhyeksi myyntiin ovat olleet ongelmissa. Tänään eräs tuntemani treideri ilmoitti Twitterissä lopettavansa. Neljä vuotta päätoimisena treidaajana (200k$ tulot) ja paloi loppuun kun tulosta ei ole viime aikoina tullut.

Itse aion keskittää tulevat ajat DAXin analysointiin ja siinä sivussa seurata USAn markkinoita treidaten kehitetyn setupin mukaisia tilaisuuksia.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Huhtikuun ennätysvoitot

Treidauksen neljäs vuosi alkaa

Takaisin simulaattoritreidaukseen